Kompostkaudzes veidošana virtuvē

11.08.2020

Kompasts Virtuve Sam

Kompostkaudze, kur pārtikas un dārza atkritumi pārtop auglīgā “melnajā zeltā”, sen vairs nav tikai lauku sētas iezīme. Komposts piemājas dārziņā, uz balkona vai pat virtuvē visā pasaulē ir zaļās modes aktuāla tendence. Tā palīdz taupīt resursus un saudzēt vidi.

Mūsdienīgi pilsētnieki aizvien vairāk aizraujas ar mini komposta veidošanu. Slavenību vidū, kas veic kompostēšanu, ir aktrise Džūlija Robertsa, TV zvaigzne Ofra Vinfrija, ASV eksprezidents Baraks Obama ar savu kundzi, supermodele Keita Mosa un daudzi citi. Taču, lai kompostētu, nav jabūt slavenam un to tiešām var darīt arī pilsētas dzīvoklī.

Komposta izveide

Jāsarūpē liels un ietilpīgs trauks komposta veidošanai, tam derēs jebkurš plastmasas spainis, tvertne vai konteiners ar vāku. Ja vietas ir vairāk, var sagādāt divus traukus – kamēr vienā komposts gatavosies, tikmēr otru varēs lietot ikdienā.

Jāizurbj caurumi izvēlētā trauka sānos dažādos līmeņos – tie kalpos gaisa piekļuvei.

Trauka dibenu jāizklāj ar melnzemes kārtu, piemēram, veikalā iegādājamais kūdras substrāts vai vienkārši augsne no lauka.

Komposta uzturēšana

Traukā jāmet virtuves atkritumi – augļu un dārzeņu pārpalikumi, olu čaumalas, kafijas, tējas biezumi, papīra filtri, mitrs un sasmalcināts papīrs, salvetes u.c. pārpalikumi. Kompostēšanai neder gaļa, zivis, kauli, piena produkti un eļļainas ēdiena atliekas, jo tie sadaloties rada smaku un veicina baktēriju vairošanos.

Trauka saturu ik pa laikam jāpapildina ar sausām organiskajām vielām, piemēram, no balkona vai pagalmā saslaucītām sausām lapām, zāģu skaidām, sausas kūdras, papīra dvieļiem u.c. Tas uzsūks lieko mitrumu un novērsīs nepatīkamo aromātu.

Ik pēc pāris dienām komposta saturs jāapmaisa, lai nodrošinātu gaisa piekļuvi.

Ja trūdēšanas process apstājas, jo trūkst mitrums, tas jāaplaista.

Komposta savākšana un lietošana

2-3 mēnešu laikā, nodrošinot pietiekamu mitruma, gaisa un organisko vielu līdzsvaru, tvertnē sāks veidoties komposts. Gatavā komposta tekstūra atkarīga no izmantotajiem materiāliem un sadalīšanās ilguma – no mitri dubļainas līdz graudainai, gluži kā īsta augsne. Ja komposts šķiet pārāk mitrs un ož, pirms lietošanas to jāsamaisi ar augsni.

Lai izmantotu izveidojušos kompostu, tas ar lāpstiņu jāizceļ no trauka dibena, bet augšējo kārtu var atstāj gatavoties. Ar iegūto augsni var lieliski pabarot balkona puķes un istabas augus vai uzdāvināt to kādam dārza īpašniekam, palīdzot izaudzēt veselīgus, no ķīmijas brīvus zaļumus un dārzeņus.

Ieteicams!

Jāizvairās no augļu kauliņu mešanas virtuves kompostā, jo to sadalīšanās ilgums ir garš.

Komposta trauka novietošanai labāk izvēlies balkonu, garāžu, pagrabu vai virtuves skapīti zem izlietnes, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamas smakas izplatības.

Lai paātrinātu komposta trūdēšanas procesu un novērstu nepatīkamas smakas, kas var rasties organisko atlieku sadalīšanās procesā, izveidotajai kompostkaudzei var pievienot dabīgos kompostēšanas veicinātājus.

Interesanti!

Daudzās Eiropas valstīs jau ir noteikts aizliegums bioloģiski noārdāmos atkritumus apglabāt poligonos kopā ar citiem atkritumiem. Tas ir tāpēc, ka izgāztuvē, aprakti zemē, bioloģiskie atkritumi rada videi kaitīgas izplūdes gāzes.

Atbalsti zaļu dzīvesveidu un ierīko kompostu arī savā virtuvē!